Právě se nacházíte: SFŽP ČR > Tiskové centrum > Tiskové zprávy > Detail tiskové zprávy

 

Schválen rozpočet SFŽP ČR – na zlepšování životního prostředí půjde příští rok více než 45 miliard korun. Největší část rozpočtu tvoří unijní Modernizační fond

25.09.2024   |   Tisková zpráva
Vláda ČR dnes na svém jednání schválila rozpočet Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP ČR) na rok 2025, který obsahuje příjmy a výdaje ve výši 45,5 miliardy korun. Nejvyšším očekávaným příjmem v roce 2025 budou příjmy od Evropské investiční banky na financování Modernizačního fondu, další významné příjmy jsou dány složkovými zákony, platbami za využívání přírodních zdrojů, znečišťování životního prostředí, splátkami poskytnutých půjček včetně úroků a příjmy z pokut za poškozování životního prostředí. Mezi největší předpokládané výdaje SFŽP ČR patří především podpora projektů na energeticky úsporné bydlení financovaných z Modernizačního fondu, včetně programů Nová zelená úsporám a Nová zelená úsporám Light a podpora v oblasti vodohospodářské infrastruktury.

SFŽP ČR zajišťuje zejména administraci Modernizačního fondu Národního programu Životní prostředí, vykonává činnosti zprostředkujícího subjektu v rámci Operačního programu Životní prostředí a Operačního programu Spravedlivá transformace. V oblasti úvěrů spravuje finanční nástroj u programu Oprav dům po babičce a poskytuje zvýhodněné půjčky pro spolufinancování finančně náročnějších projektů zejména v oblasti vodohospodářské infrastruktury.

„Rozpočet SFŽP ČR na rok 2025 pokračuje v progresivním růstu financování projektů na zlepšování životního prostředí, kdy objemy poskytnuté podpory jsou v řádech desítek miliard ročně již od roku 2023. Velká část tohoto rozpočtu je zprostředkovaná z unijních fondů. Rád bych vyzdvihl finanční podporu na budování kanalizace, čistíren odpadních vod nebo vodovodních řadů, což je pro obce finančně náročnou záležitostí. O podporu byl vloni tak vysoký zájem, že na 283 kladně vyhodnocených projektů nezbyly finanční prostředky. Prosadil jsem proto další dvě dotační výzvy za 10 miliard. Tyto projekty zlepší dostupnost pitné vody a kvalitu čištění vod ve stovkách sídel. SFŽP ČR navíc dvěma miliardami podporuje výhodné půjčky pro menší obce, pro které je financování takto nákladných projektů často nepředstavitelné,“ komentuje rozpočet Petr Hladík, ministr životního prostředí, a dodává: „Klíčovým nástrojem pro financování modernizace České republiky je Modernizační fond, v jehož využívání jsme ve srovnání s ostatními státy jasným premiantem. Nadále chceme obyvatele podporovat v energeticky úsporném bydlení“.

Právě z Modernizačního fondu SFŽP ČR postupně čerpá prostředky, kterými financuje projekty v oblasti teplárenství, modernizace průmyslu a budování nových obnovitelných zdrojů energie, energetických úspor ve veřejném a rezidenčním sektoru s důrazem na podporu nízkopříjmových a energetickou chudobou ohrožených domácností. Celková alokace výzev dobíhajících z roku 2023 a nově vyhlašovaných v roce 2024 činí více než 100 mld. Kč. Pro rok 2025, kdy budou financovány zejména projekty z výzev z předchozích let, předpokládá rozpočet výdaje přibližně 33 mld. Kč.

Z vybraných poplatků dle složkových zákonů je finančně kryt Národní program Životní prostředí. Pro období let 2024-2026 byl schválen jeho rámec s celkovou alokací 3,3 mld. Kč. Na projekty z vyhlášených výzev včetně výzev, u kterých je plánováno vyhlášení a financování v roce 2025, se předpokládají výdaje ve výši 1,2 mld. Kč. Předpokládá se, že v příštím roce dojde k výraznému čerpání prostředků nad schválený objem v rámci výzev na podporu projektů vodohospodářské infrastruktury. Celková alokace vyhlášených výzev je 10 mld. Kč a čerpání v roce 2025 je predikováno ve výši 3 mld. Kč. Proplácení administrovaných žádostí do výše 7 mld. Kč bude od roku 2026 kryto z výnosů novely zákona o emisních povolenkách, které od tohoto roku budou příjmem SFŽP ČR.

„Kromě výdajů 45,5 mld. Kč, které byly aktuálně schváleny, se SFŽP ČR podílí i na administraci EU zdrojů z pozice tzv. zprostředkujícího subjektu. Tyto odhadované výdaje na rok 2025 v objemu více než 18 mld. Kč navýší objem prostředků do oblasti zlepšování životního prostředí, vč. pomoci regionům v transformaci, na téměř 63 mld. Kč,“ doplňuje ministra Petr Valdman, ředitel SFŽP ČR.