Právě se nacházíte: SFŽP ČR > Tiskové centrum > Tiskové zprávy

Tiskové zprávy

 

Zobrazit zprávy v rozmezí
-
Schválen rozpočet SFŽP ČR – na zlepšování životního prostředí půjde příští rok více než 45 miliard korun. Největší část rozpočtu tvoří unijní Modernizační fond
25.09.2024
Vláda ČR dnes na svém jednání schválila rozpočet Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP ČR) na rok 2025, který obsahuje příjmy a výdaje ve výši 45,5 miliardy korun. Nejvyšším očekávaným příjmem v roce 2025 budou příjmy od Evropské investiční banky na financování Modernizačního fondu, další významné příjmy jsou dány složkovými zákony, platbami za využívání přírodních zdrojů, znečišťování životního prostředí, splátkami poskytnutých půjček včetně úroků a příjmy z pokut za poškozování životního prostředí. Mezi ...
Ministr Hladík: Environmentální vzdělávání dětí i veřejnosti je pro nás prioritou. MŽP jej podpoří v nové výzvě 70 miliony
06.09.2024
Ministerstvo životního prostředí připravilo novou výzvu zaměřenou na rozvoj znalostí a dovedností pro žáky, studenty nebo učitele ale i mimoškolní veřejnost. Výzva je určená na environmentální vzdělávací programy, kurzy či školení a aktivity související s ochranou přírody i klimatu a celkově na podporu ekologické osvěty. Na to je v Národním programu Životní prostředí připraveno 70 milionů korun.
Ministerstvo posílá samosprávám 20 milionů, dohlédnou na zlepšení ovzduší v českých obcích
05.09.2024
Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR finančně podpoří samosprávy s rozšířenou působností, aby se mohly více věnovat zlepšení kvality ovzduší ve svém regionu. Na posílení personálních kapacit, které urychlí realizaci akčních plánů pro čistší ovzduší, pošle 20 milionů korun.
V úterý 3. září se otevírá příjem žádostí o dotaci na výměnu všech starých kotlů. Nově bude podpora z programu Nová zelená úsporám Light
27.08.2024
Už jen do konce srpna bude možné legálně provozovat nejstarší a nejvíce znečišťující kotle 1. a 2. emisní třídy na pevná paliva. Domácnosti, které doposud výměnu nestihly provést, mohou od září využít dotace z programu Nová zelená úsporám se zvýhodněním pro domácnosti seniorů a lidí s nižšími příjmy. O příspěvek se mohou ucházet od 3. září u Státního fondu životního prostředí ČR.
Obce v národních parcích mohou vyměnit veřejné osvětlení. Pomůže jim dotace Ministerstva životního prostředí
19.07.2024
Energeticky úspornější, s levnějším provozem i s mnohem menším světelným smogem. Dotace ministerstva životního prostředí pomůže obcím v národních parcích vyměnit staré lampy veřejného osvětlení za šetrnější a úsporná svítidla. O příspěvek mohou požádat do konce února 2025. Ve výzvě z programu PUBGRID Modernizačního fondu mají nachystáno celkem 230 milionů korun.
Průmyslové podniky sníží emise, využít mohou 15 miliard z Modernizačního fondu
15.07.2024
Čistější ovzduší a méně škodlivých emisí. Průmyslové podniky získají miliardy korun na to, aby ekologizovaly výrobu a uspořily za spotřebu energií.
Černá skládka ve vaší obci? S likvidací pomůže až milionová dotace
11.07.2024
Nelegální skládky a smetiště trápí nejednu obec. Představují značné riziko pro životní prostředí, mohou z nich unikat nebezpečné látky do půdy, vody i ovzduší a vážně znečistit lokální ekosystémy. S likvidací tzv. černých skládek pomůže samosprávám nová dotační výzva z Národního programu Životní prostředí. Ministerstvo na ni vyčlenilo 50 milionů korun.
Další miliarda korun podpoří renovace škol, nemocnic a dalších veřejných budov
27.06.2024
Školy, sportoviště, nemocnice, úřady a mnohé další veřejné budovy budou energeticky úspornější. Pomůže jim v tom nová dotační výzva financovaná z Národního plánu obnovy. O peníze na důkladné renovace svých budov mohou žádat obce, města a další veřejné subjekty od 1. července 2024. Celkově je pro tuto výzvu vyhrazena 1 miliarda korun.
Výnosy z prodeje emisních povolenek půjdou výhradně na klimatická opatření. Poslanci zákon poslali do druhého čtení
26.06.2024
Prostředky z aukcí emisních povolenek bude Česká republika nově využívat výhradně na vybraná klimatická opatření, která pomohou s modernizací energetiky, se snižováním závislosti na fosilních palivech i emisí skleníkových plynů. Od roku 2026 budou výnosy z dražeb povolenek příjmem Státního fondu životního prostředí ČR. Část příjmů využije i Ministerstvo průmyslu a obchodu na provozní podporu nových obnovitelných zdrojů energie a výdaje na kompenzace nepřímých nákladů pro energeticky náročná odvětví. Poslanecká sněmovna projednala nove...
Představujeme novinky v dotacích na výměnu kotlů, které začnou platit od 1. září 2024
24.06.2024
Domácnosti mají poslední příležitost zažádat o výhodnější podporu na výměnu kotlů 1. a 2. emisní třídy, kotlíkové dotace skončí 31. srpna. Poté už bude finanční příspěvek nižší o desítky tisíc korun. Zvýhodnění pro seniory a nízkopříjmové domácnosti ale zůstává zachováno. Novinkou je, že si od září mohou o finanční příspěvek říct i ti, kteří chtějí vyměnit kotel na spalování uhlí 3. a vyšší emisní třídy za ekologičtější zdroje vytápění.