Turnov - Město Turnov využívá střechy pro výrobu energie

Instalací fotovoltaických panelů investuje Turnov do čisté energie. Sdílením vyprodukované energie například napříč městskými organizacemi může fotovoltaika posílit energetickou soběstačnost města.

 

Program podpory
RES+ – Nové obnovitelné zdroje v energetice
Kraj Liberecký
Příjemce podpory Město Turnov
Celkové způsobilé výdaje 2 542 197 Kč
Dotace z EU
1 407 665 Kč

 

O projektu

Město Turnov nainstalovalo na střechy dvou městských budov fotovoltaické elektrárny. Ve spojení s rozvojem komunitní energetiky může tzv. přetoky (tedy energie, kterou není možno bezprostředně spotřebovat v daném objektu) město využít v dalších odběrných místech, na kterých z důvodů památkové ochrany není možné o solárních elektrárnách uvažovat. Zájmem města je nadále snižovat množství elektřiny nakoupené ze sítě.

Zároveň se jedná o jeden z kroků k lepší ochraně životního prostředí díky vyššímu využití vlastní vyrobené elektřiny. Fotovoltaika produkuje čistou energii bez přímých emisí CO2 během provozu, snižuje spotřebu fosilních paliv nebo vody. Instalace na střechách navíc nevyžaduje žádný zábor další půdy.

 

Vyjádření žadatele

„Fotovoltaické elektrárny město postupně plánuje umístit i na další vhodné budovy. Před jejich instalací je však nutné vždy pečlivě prověřit technický stav objektů, a především jejich střech. Vzhledem k očekávané životnosti solárních panelů více než 25 let musí být jistota, že i střecha pod nimi po tuto dobu nebude vyžadovat žádné zásahy.“

 

 

Loga EIB a EK