Právě se nacházíte: SFŽP ČR > Dotace a půjčky > Modernizační fond > Výzvy Modernizačního fondu > Detail výzvy

Výzva ENERG ETS č. 1/2024 – Modernizace zdrojů, technologií a zařízení v průmyslu v EU ETS

13.6.2024
Příjem žádostí: 15.7.2024 - 15.11.2024 Alokace: 15 000 000 000  Kč
Na projekty modernizace zdrojů energie a výrobních a zpracovatelských technologií v průmyslu je vyhrazeno 15 miliard korun.

Na co můžete získat dotaci

  • modernizace  zdroje energie, včetně souvisejících rozvodů energie, vedoucí ke zvýšení jeho účinnosti a tím ke snížení spotřeby primární energie či snížení emisí CO2
  • modernizace či změna konfigurace výrobních nebo zpracovatelských zařízení, jejichž cílem je snížení spotřeby primární energie či snížení emisí CO2 ve výrobním nebo zpracovatelském procesu

Podpořeny budou technologie, které snižují celkovou spotřebu energie v průmyslových zařízeních v souvislosti s činnostmi, na které je poskytována podpora, nejméně o 20 % nebo snižují přímé emise skleníkových plynů ze svých průmyslových zařízení, která jsou v současnosti závislá na fosilních palivech jako zdroji energie nebo surovině, alespoň o 40 %.

Podpora není možná u projektů:

  • kdy dochází k odpojení od soustavy zásobování tepelnou energií dle zákona č. 458/2000 Sb. bez souhlasu provozovatele SZTE, nebo v rozporu se zákonem č. 201/2012 Sb.
  • snižování spotřeby energie, pokud je vyráběna ve vlastním spalovacím stacionárním zdroji spalujícím černé nebo hnědé uhlí nebo jiné palivo s vyšším emisním faktorem CO2
  • opatření na spalovacích stacionárních zdrojích, u kterých nebude po realizaci ukončena spotřeba uhlí a jakéhokoliv jiného paliva s vyšším emisním faktorem CO2
  • podporovaných z OP TAK

Kdo může žádat

Subjekty provozující zařízení v EU ETS na území České republiky

Výše příspěvku

  • velký podnik max. 40 % způsobilých výdajů
  • střední podnik max. 50 % způsobilých výdajů
  • malý podnik max. 60 % způsobilých výdajů

Maximální výše podpory na jeden projekt může činit 6 mld. Kč. Opatření však umožňuje poskytnout vyšší částky podpory na projekty průmyslové dekarbonizace nebo energetické účinnosti v průmyslových zařízeních provozovaných v rámci odvětví výroby rafinovaných ropných produktů a výroby základních kovů, kdy výše podpory na jeden projekt nesmí přesáhnout 12 mld. Kč.

Celkový objem prostředků

15 miliard Kč

Termíny

Zahájení příjmu žádostí: 15. 7. 2024, 12:00 hod.

Ukončení příjmu žádostí: 15. 11. 2024, 12:00 hod.

Ukončení realizace podpořených projektů: nejpozději do 3 let od data uvedeného v rozhodnutí, veškeré výdaje po tomto datu nejsou způsobilé. Termín realizace není možné prodloužit.

Výzva je vyhlášena jako jednokolová nesoutěžní.

Další důležité informace

Podmínky podpory jsou uvedeny níže v textu výzvy a přiložených dokumentech.

Povinná publicita

Žadatel je povinen informovat veřejnost o realizaci projektu pomocí prostředků z Modernizačního fondu. Detailní informace o publicitě a propagaci naleznete níže v textu výzvy a v Grafickém manuálu pro projekty financované z prostředků Modernizačního fondu na stránce Povinná publicita.

Jak podat žádost

Elektronicky prostřednictvím Agendového informačního systému SFŽP ČR (AIS SFŽP ČR) z internetových stránek: zadosti.sfzp.cz.

Jak podat žádost krok za krokem

Kontakt pro dotazy

Se svými dotazy se mohou žadatelé obrátit na e-mail: modernizacni.fond@sfzp.cz

Kontaktní osoby pro tuto výzvu:

Dokumenty ke stažení

Další pokyny a formuláře související s výzvou naleznete na stránce Dokumenty k Modernizačnímu fondu.