Frýdek-Místek - Teplárna ve Frýdku-Místku přešla z uhlí na biomasu

Ve frýdecko-místecké teplárně je spalování uhlí minulostí. Od června 2024 vyrábí teplo pro domácnosti a další odběratele z biomasy, která se stala hlavním palivem, a zemního plynu.

 

Program podpory
HEAT – Modernizace soustav zásobování tepelnou energií
Kraj Moravskoslezský
Příjemce podpory Veolia Energie ČR, a.s.
Celkové způsobilé výdaje 727 000 000 Kč
Dotace z EU
352 183 600 Kč

 

O projektu

Společnost Veolia vyměnila či upravila kotle v teplárně ve Frýdku-Místku tak, aby místo uhlí spalovaly biomasu. Tímto krokem se završil proces ekologizace teplárny zahájený v roce 2021. Frýdecko-místecká teplárna získává teplo pro vytápění domácností a dalších objektů výhradně bez využití uhlí. Přechod z uhlí na ekologická paliva je rovněž krokem, kterým Veolia Energie plní strategický cíl Moravskoslezského kraje – odchod od uhlí.

V případě biomasy jde navíc o uhlíkově neutrální proces, kdy se vyrovnává objem CO2 spotřebovaný rostlinami při jejich růstu a CO2 vzniklý při ekologickém spalování. Výhodou biomasy je její místní dostupnost, a zpracování tohoto odpadu ze dřeva tak navíc podporuje zaměstnanost v regionu. U biomasy lze rovněž dosáhnout kogenerací – tedy společnou výrobou tepla a elektřiny – až 90% účinnosti, což je i případ teplárny ve Frýdku-Místku.

 

Vyjádření žadatele

„Ve Frýdku-Místku dodává Veolia Energie teplo ve spolupráci s městskou společností DISTEP nejen osmnácti tisícům domácností, ale i školám, obchodním centrům, krajské nemocnici a tisícům dalších objektů. Přechod na biomasu a zemní plyn je potvrzením ekologizace teplárenství v kraji, která nám navíc umožňuje dodávat tepelnou energii občanům Frýdku-Místku za konkurenceschopných cenových podmínek.“

 

 

Loga EIB a EK