Napajedla - Fotovoltaiku využívají k výrobě zeleného vodíku

Společnost SG Hydrogen Napajedla ze skupiny Solar Global využívá sluneční energii pro výrobu zeleného vodíku. Fotovoltaické panely na sídle firmy vyrábějí elektřinu, kterou spotřebovává elektrolyzér.

 

Program podpory
RES+ – Nové obnovitelné zdroje v energetice
Kraj Zlínský
Příjemce podpory SG Hydrogen Napajedla s.r.o.
Celkové způsobilé výdaje 38 069 349 Kč
Dotace z EU
16 173 578 Kč

 

O projektu

Díky finanční podpoře z Modernizačního fondu mohla společnost SG Hydrogen Napajedla rozjet pilotní projekt, výrobu vodíku pomocí energie získané z instalované fotovoltaické elektrárny. Za den je společnost schopna vyrobit až 40 kilogramů vodíku, ten je využíván např. pro firemní vozidla na vodíkový pohon a je počítáno i s komerčním prodejem.

Vodík vyráběný SG Hydrogen díky vysoké čistotě splňuje požadavky tzv. automotive palivových článků. Dá se tak využívat v automobilové dopravě (ať už osobní, tak i autobusové či nákladní), ale také v některých průmyslových procesech. Areál bude vybaven plnicí (čerpací) stanicí pro širokou veřejnost a různé dopravní podniky. Díky tomu, že se zelený vodík vyrábí pomocí energie z obnovitelných zdrojů, pomáhá dekarbonizovat energetiku, průmysl i mobilitu.

 

Vyjádření žadatele

„Vyrobenou elektřinu využíváme v objektu a také v elektrolyzéru, kde vyrábíme zelený vodík. Dimenzovali jsme to tak, abychom vyráběli po co nejdelší dobu slunečního svitu, tedy celý den od rána prakticky až do večera.“

 

 

 

Loga EIB a EK